RAW MATERIALS

ECOVATIVE

Ecovative (VS) heeft Mycoflex ontwikkeld – een high-performance schuim dat volledig wordt gekweekt uit mycelium, de wortelstructuur van paddenstoelen. Hun technologie heeft controle over de geometrie, dichtheid, grootte en samenstelling van myceliummateriaal, zodat het materialen kan vervangen die gewoonlijk van plastic zijn gemaakt. Het is volledig biologisch afbreekbaar en kan in natuurlijke omgevingen ontbinden.

Ecovative heeft ook hun kennis en technologie op het gebied van mycelium uitgebreid door MycoComposite, biologisch afbreekbare Mushroom Packaging en AirMycelium te creëren, waarbij mycelium zorgvuldig wordt gekweekt in verticale boerderijen (het kweken van mycelium in verticaal gestapelde lagen), wat op verschillende manieren kan worden ingezet in de mode- en voedselindustrie zoals bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal.

 

Het geheim van de verzamelaar / The Forager’s Secret

Ecovative gebruikt hele oude, kennis over het natuurlijk gebruik van paddenstoelen als inspiratie in hun technologie en noemt dit The Forager’s Secret. Met deze technologie creëren ze veganistische en duurzame alternatieven voor leer, zoals deze Forager en Textured Forager Hide-samples.

Paddestoel Verpakking / Mushroom Packaging

Ecovative maakt ook verpakkingen als alternatief voor piepschuim, dat alleen is gemaakt met hennep hurd (de houtachtige binnenkant van de plant steel) en mycelium. 

Mycoflex

Ecovatives MycoFlex is een hoogwaardig schuim dat verkrijgbaar is in een breed scala aan aanpasbare kwaliteiten zoals slaapzakken, makeup applicators en meer. Vergelijkbaar met deze dikke en dunne monsters.

FRUMAT

Frumat (Italië) heeft een leer alternatief van appelschillen gemaakt, deze appelschillen zijn een afvalproduct van de landbouwindustrie. Het materiaal kan op natuurlijke wijze worden geverfd, zonder  chemische processen te hoeven gebruiken. Het resultaat is een diervriendelijk materiaal dat duurzaam is en onder andere gebruikt kan worden voor het maken van luxe accessoires en schoenen. In zuivere vorm kan het materiaal uiteindelijk biologisch worden afgebroken.

FULL CYCLE BIOPLASTICS

Full Cycle Bioplastics (VS), hergebruikt voedselafval om afbreekbare producten te maken die een vervanging zijn voor plastic producten. Hun technologie verandert voedselafval in PHA (een plastic alternatief), wat staat voor polyhydroxyalkanoaat biopolymeren, met behulp van door bacteriën aangedreven chemische wetenschap. Deze zijn thuis composteerbaar en afbreekbaar, terwijl gewone kunststoffen synthetische polymeren zijn (door de mens gemaakt) en niet afbreekbaar zijn.

Door deze technologie te gebruiken, pakt Full Cycle het plastic probleem aan met niet-giftige vervangingen. Deze op PHA gebaseerde producten kunnen worden upcycled (hergebruikt) tot nieuw PHA of worden afgebroken in het milieu. Deze technologie is een oplossing voor zowel voedselverspilling als plasticvervuiling.

Voedsel afval

Full Cycle gebruikt afval van een mix van biologische voedingsmiddelen als grondstof voor het PHA-proces. Dit is bijvoorbeeld afval dat niet eetbaar is, zoals cellulose, vuil papier, houtachtige biomassa, agrarische bijproducten, afvalwater en nog veel meer.

Bacteriёn pasta

Om dit alternatief voor plastic te maken, heeft het natuurlijke proces van Full Cycle Bioplastic geen voedingsrijke aarde land of gewassen nodig.

PHA Filmstrip

De PHA kan een breed scala aan toepassingen hebben en worden omgezet in op maat gemaakte producten zonder schadelijk te zijn voor het milieu.

GREEN WHISPER

Bananen zijn een van de meest geteelde vruchten, vooral op het zuidelijk halfrond. Bananenplanten produceren alleen wel veel landbouwafval na elke oogst, dat meestal op de grond wordt achtergelaten om te rotten, naar open stortplaatsen wordt gebracht of wordt verbrand.

Green Whisper (Frankrijk) ziet potentie in dit afval en wil er duurzame textiel- en papierproducten van maken. Het proces omvat het extraheren van bananenvezels uit de “valse stam” – het deel van de bananenplant dat eruitziet als een stam, maar dat niet echt is. Deze vezels kunnen vervolgens worden gebruikt om een natuurlijk textiel te ontwikkelen dat ademend, lichtgewicht, allergeenvrij en volledig biologisch afbreekbaar is.

Ruwe bananen vezels

De grondstoffen van Green Whisper is afkomstig van de ruwe vezels die worden verkregen uit bananenplanten, met name de valse stam, het deel dat op de stam lijkt.

Verzachtte bananen vezels 

De ruwe vezels worden gedroogd en vervolgens op natuurlijke wijze behandeld.

Garen

De behandelde vezels worden gemengd met andere natuurlijke vezels om een ​​garen te maken dat waarmee je een stof kunt weven.

Banaan – katoen stof

Bananenvezels zijn goed te combineren met andere duurzame vezels, zoals deze mix van 60% bananenvezel / 40% katoen.

MIRUM

Natural Fiber Welding (VS), produceert MIRUM, een plantaardig en plasticvrij alternatief voor leer, gemaakt met als doel circulair te zijn. Aan het einde van het gebruik kunnen de producten in de MIRUM fabriek helemaal opnieuw gebruikt en gerecycled worden.

Materiaal samples

MIRUM materiaal gemaakt van kurk, mais, rijstschillen en kokosvezels.

Mirum’s grondstoffen

MIRUM gebruikt als grondstof natuurlijk rubber, gemalen rijstschillen, gemalen kurk en kokosvezel.

MYCL

MYCL is een biotechbedrijf dat samenwerkt met wereldwijde modemerken om dierlijk leer te vervangen door leer alternatieven te maken van mycelium, de wortelstructuur van paddenstoelen. Aan het mycelium (Mylea) van MYCL is een stof toegevoegd om de leer vervanger sterker te maken, waardoor het toepasbaar is voor modeartikelen zoals tassen en schoenen. Mylea is verkrijgbaar in verschillende bruintinten, maar kan ook op natuurlijke wijze geverfd worden. De structuur van Mylea zelf is volledig gemaakt van natuurlijk geverfde lagen mycelium vezels die een solide en sterke kleur weerstand creëren.

Samenwerkingen tussen MYCL en verschillende architecten en ontwerpers hebben al geresulteerd in de creatie van mycelium-schoenen, een Mycotree en mycelium beelden en meubels die zijn verkocht als ‘Fungiture’.

Mylea vellen

Deze mycelium vellen zijn Mylea van MYCL; een alternatief voor dierlijk leer.

PHOOL

Phool (India) recyclet bloemenafval van tempels en moskeeën in India met hun “flowercycling” -technologie om houtskoolvrije wierook, zeep, een bio-leer genaamd “fleather” en een florafoam dat 100% biologisch afbreekbaar, composteerbaar, hoogwaardig en ontvlambaar alternatief is voor piepschuim. Door het afval opnieuw te gebruiken, wordt er voorkomen dat de bloemen giftige stoffen afgeven in de Ganges rivier.