TRANSPARENCY AND TRACEABILITY

GOOD ON YOU

Stel je voor dat je de duurzaamheid van merken kunt vergelijken wanneer je winkelt.

Dat kan nu, met Good On You (Australië), een mobiele app die ethische beoordelingen geeft voor bijna 3.000 modemerken. Beoordelingen zijn gebaseerd op de belangrijkste sociale en milieukwesties waarmee de modeindustrie wordt geconfronteerd om de impact van een merk op mensen, de planeet en dieren. Via de app kun je zien hoe je favoriete merken worden beoordeeld, nieuwe ethische merken ontdekken, exclusieve kortingen vinden en merken laten weten hoe je wilt dat ze veranderen.

Good On You is gebaseerd op een merkbeoordelingssysteem dat gevestigde normen, certificeringen en openbare bedrijfsgegevens samenbrengt in een eenvoudige, toegankelijke score van 5 punten. Hun uiteindelijke doel is om bewust winkelen gemakkelijk te maken en een eerlijkere, duurzamere toekomst voor mode te creëren.

Ga naar goodonyou.eco om de gratis app te downloaden.

EON

EON (VS) heeft het Circular Product Data Protocol opgesteld. Dit is een identificatiesysteem voor kleding dat wereldwijd kan worden gebruikt door verkopers en recyclers om kleding te identificeren en toegang te krijgen tot productinformatie. Producten worden meestal geïdentificeerd aan de hand van hun streepjescode, maar zodra het winkellabel na aankoop is verwijderd, is deze informatie niet meer beschikbaar, waardoor het voor verkopers en recyclers moeilijk wordt om deze correct te recyclen. Zonder de juiste informatie over een materiaal, kan dit leiden tot downcycling. EON heeft een digitale ID gemaakt die een uitgebreid digitaal profiel bevat, opgeslagen in de cloud, waardoor traceerbaarheid altijd mogelijk is. De EON Product Cloud digitaliseert miljarden producten voor internationale merken. EON integreert dit met bestaande systemen om productgegevens te verzamelen, organiseren en structureren in digitale ID’s die gedurende de levenscyclus van elk item worden bijgewerkt. Dit systeem helpt de mogelijkheden voor hergebruik en terugwinning van producten en materialen die al in omloop zijn, op te schalen.

&WIDER

Om de arbeidsomstandigheden en het welzijn van werknemers in de mode-industrie te verbeteren, is het belangrijk om rechtstreeks en anoniem (waardoor ze gemakkelijker naar voren kunnen komen) van de werknemers zelf te horen, wat een uitdaging kan zijn. Om een ​​kledingstuk te maken zijn er veel arbeiders betrokken bij het productieproces (stof verven, patroondelen snijden, naden naaien, knopen en ritsen toevoegen). Alle stappen om een ​​definitief kledingstuk te maken worden gedaan door verschillende kledingarbeiders om een ​​snelle en productieve productielijn te hebben. De omstandigheden zijn niet altijd veilig en gezond voor de kledingarbeiders, ze werken met chemicaliën, hebben lange werkdagen en weinig tot geen pauzes. In veel gevallen zijn bedrijven beperkt in hun vermogen om rechtstreeks met deze werknemers te communiceren, wat het moeilijk maakt om te weten hoe goederen worden geproduceerd en om de voortgang te volgen zodra een probleem aan het licht is gekomen.

&Wider (Nederland) biedt merken en auditbedrijven (bedrijven die operationele protocollen controleren en reguleren) inzicht in het leven van werknemers die mobiele engagement tools en hun op maat gemaakte cloudplatform gebruiken. &Wider neemt rechtstreeks telefonisch contact op met werknemers en brengt gegevens samen via eenvoudige dashboards. Dit biedt duidelijkheid, vertrouwen en beter risicobeheer voor merken, leveranciers, auditors en andere belanghebbenden om de arbeidsomstandigheden in hun faciliteiten te verbeteren. Bovendien zijn alle tools gezamenlijk ontwikkeld en getest door werknemers, zodat deelname eenvoudig is en de respons hoog is.

BEXT360

Bext360 (VS) traceert grondstoffen en producten van boerderij tot consument. Het platform kan verifiëren waar producten vandaan komen en of ze verifieerbaar zijn, met behulp van een unieke combinatie van blockchaintechnologie – met een rapport van transacties dat oorspronkelijk is uitgevonden voor cryptocurrencies – samen met Internet of Things, machine vision en kunstmatige-intelligentietechnologie.

Bext360 heeft al ‘s werelds eerste op blockchain getraceerde koffie geproduceerd. Nu heeft het toepassingen ontwikkeld voor de mode-industrie. Voor natuurlijke vezels zoals katoen kan het platform worden gebruikt om te controleren of vezels echt biologisch zijn. Voor gerecyclede kleding helpt het te bevestigen dat het kledingstuk echt is gemaakt van gerecycled materiaal.

Waarom is dit belangrijk? Traceerbaarheid is belangrijk voor de producent, het kledingmerk en de consument. Klanten kunnen bedrijven zo beter verantwoordelijk houden voor hun praktijken, er kan efficiënter gewerkt worden en het wordt inzichtelijker waar er sociale of milieukwesties aangepakt moeten worden.