MANUFACTURING

NATURAL FIBER WELDING

Natural Fiber Welding ® (VS) heeft een verwerkingstechnologie ontwikkeld waarmee gerecyclede natuurlijke vezels keer op keer kunnen worden gebruikt.

Textielrecycling technologieën voor natuurlijke vezels bestaan al, maar het resultaat daarvan is vaak dat je eindigt met kortere vezels, waardoor het moeilijk is om ze tot garen van hoge kwaliteit te spinnen. Als gevolg worden veel van deze materialen vaak gedowncycled tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal of worden ze gemengd met synthetische vezels.

Het ‘lassen’ van natuurlijke vezels kan de structuur van natuurlijke vezels veranderen, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt, waardoor in wezen een ‘gesloten lus’-proces ontstaat dat verspilling elimineert. De vezels zijn niet alleen gemaakt van gerecycled materiaal, ze zijn ook sterk en rekbaar, waardoor ze als nieuw kunnen worden gebruikt. Het gebruik van deze vezels vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen zoals plastic.

Daarnaast kunnen de Natural Fiber Welding technologieën natuurlijke vezels veranderen en kleuren structureel in de vezel inbedden, bijvoorbeeld door het toevoegen van kleurstoffen zoals indigo die vaak waterintensief zijn en schadelijke chemie vereisen.

50% upcycled / 50% nieuw katoen

Katoen kan worden gerecycled, maar de kwaliteit van het garen gaat vaak achteruit door het recyclingproces.

Welded Cotton™ garen

Het ‘lassen’ van natuurlijke vezels maakt ze sterker, schoner en fijner dan voorheen – zoals hier te zien is met 50% upcycled / 50% nieuwe katoen garen.

‘Gelast’ materiaal staal

Hier zie je het resultaat: een stofstaal gemaakt van Welded Cotton™-garen.

SEACHANGES TECHNOLOGIES, INC.

Wereldwijd kan ongeveer 20% van de watervervuiling worden herleid naar het verven, wassen en afwerken van textiel – SeaChange Technologies, Inc wil daar verandering in brengen.

Dit sterk vervuilde afvalwater bevat grote hoeveelheden chemicaliën en onzuiverheden zoals wasmiddelen en microplastics, waardoor het duur is om te behandelen. SeaChange Technologies heeft een manier ontwikkeld om deze met een eenvoudig proces te verwijderen. De machine spuit afvalwater in een fijne nevel, die vervolgens in een stroom hete lucht wordt verwerkt. De onzuiverheden worden vernietigd of verzameld als een droog poeder, waardoor schone waterdamp overblijft. Het poedervormige materiaal kan vervolgens worden gerecycled.

Deze methode is veel eenvoudiger en sneller dan conventionele waterbehandelingen en kan worden gebruikt in bestaande productiefaciliteiten, wat betekent dat het geld bespaart en tegelijkertijd een positief effect heeft.

Afval water

Afvalwater leidt vaak tot vervuilde rivieren en meren, SeaChange Technologies heeft een manier ontwikkeld om het uit het proces te verwijderen.

Gepoederd materiaal

Het SeaChange Technologies-proces kan 1.000 liter afvalwater omzetten in slechts 60 gram poeder, dat 100% recyclebaar is.