DEYING & FINISHING

BIOGLITZ

Wie is er niet dol op een beetje glitter? Helaas is gewone glitter gemaakt van kleine polyester microplastics, die schadelijk zijn voor onze rivieren en oceanen. BioGlitz (VS) heeft een oplossing: ze hebben ‘s werelds eerste biologisch afbreekbare glitter gemaakt van eucalyptusboomextract. BioGlitz-glitter kan op stof worden aangebracht of als cosmetica worden gedragen, zodat je nu ook duurzaam kunt glitteren.

CHECKERSPOT

Checkerspot (VS), is een bedrijf dat high performance materialen ontwerpt op moleculair niveau. Ze optimaliseren microben (organismen die te klein zijn om zonder een microscoop te kunnen zien) om oliën met een unieke structuur na te maken die in de natuur bestaan. Deze structurele oliën zijn vloeibare oliën die transformeren in gestructureerde systemen die de functie van vast vet nabootsen.

Veel voorkomende textiel coatings en -afwerkingen, om bijvoorbeeld waterafstotend te zijn in sportkleding, zijn vaak gemaakt van plastic en niet biologisch afbreekbaar. De materialen die Checkerspot maakt, zijn de nieuwe generatie textiel coatings, ontworpen om de prestaties van producten te verbeteren (bijv. vochtregulatie, of coating voor skikleding) zonder schadelijk te zijn voor het milieu. De missie van Checkerspot, sinds de oprichting in 2016, is om het aanbod van chemische technologie voor duurzame high performance materialen uit te breiden. Ze ontwikkelen microalgen om met behulp van chemie nieuwe moleculaire bouwstenen te produceren; het creëren van materialen met nieuwe en unieke fysieke kenmerken.

Biomassa en olie

Algenbiomassa en olie worden geproduceerd via gesloten systeem fermentatie (een fermentatieproces dat in een gesloten container wordt gehouden), dat verder wordt doorontwikkeld met de introductie van verschillende grondstoffen. Grondstoffen zijn het biologische materiaal dat als brandstof kan worden gebruikt bij productieprocessen.

Dry Active shirt

Een ademend, vochtafstotend, sneldrogend en biologisch afbreekbaar eindproduct met een Dry Active Plus-afwerking, wat de industriële term finishing heet.

COLORZEN

Katoen is een van de meest populaire stoffen ter wereld, maar het is ook een van de moeilijkste stoffen om te verven. Dat komt omdat katoen en kleurstof dezelfde elektrische lading hebben, dus stoten ze elkaar af. Het verven van katoen vereist veel water, hitte en giftige chemicaliën om de kleurstof te laten “kleven”. Het proces is traag, milieubelastend en duur.

ColorZen (VS) heeft een gepatenteerde behandeling voor ruwe katoenvezels ontwikkeld om het verven van katoen efficiënter en duurzamer te maken. De oplossing van ColorZen keert de elektrische lading van katoen om, zodat verfstoffen op natuurlijke wijze wordt aangetrokken in plaats van het af te stoten.

Eenmaal behandeld met ColorZen kan onbewerkt katoen worden geverfd met veel minder middelen. In vergelijking met conventioneel verven kan het proces tot 90% water besparen en tot 95% van de giftige chemicaliën elimineren. Bovendien wordt het verfproces sneller, waardoor medewerkers die stof verven efficiënter kunnen werken, dat weer geld bespaart.

KBCOLS

KBCols Sciences (India) wil het verven in de mode-industrie veranderen door het ware potentieel van biotechnologie te gebruiken. Met behulp van microben (organismen die te klein zijn om zonder microscoop te zien) kan KBCols Sciences natuurlijke kleuren uit de natuur halen die onder meer als kleurstof voor textiel kunnen worden gebruikt. 

KBCols poeder

KBCols Sciences haalt natuurlijke kleuren uit microben om textiel te verven. 

Materiaalstalen

Materiaalstalen van katoen, nylon en linnen, geverfd met KBCols Sciences-pigmenten.

PILI

PILI (Frankrijk) heeft een duurzame manier om kleding te verven bedacht waarbij suiker gefermenteerd wordt en vervolgens omgezet in hernieuwbare, duurzame kleuren.

Het proces begint met enzymen, de eiwitten die biologische reacties op gang brengen. De meeste levende wezens hebben enzymen, ook wij. Enzymen kunnen onder andere worden gebruikt om kleurrijke kleurstoffen te produceren in bacteriën, die worden gevoed door een hernieuwbare koolstofbron zoals suiker.

De technologie van PILI neemt dit natuurlijke proces over en maakt het sneller en efficiënter. Ze kweken hun bacteriën in de grote fermentoren die vaak worden gezien in bierbrouwerijen. Maar in plaats van bier te brouwen, brouwen ze hernieuwbare kleuren! Het resultaat is een nieuwe generatie gefermenteerde kleurstoffen die geen schadelijke chemie vereist die normaliter gebruikt wordt bij het maken van verfstoffen.

Afgebeeld zijn de kleuren die het resultaat zijn van dit proces.

T-HUES

t-hues (Sri Lanka), is een initiatief voor natuurlijke kleurstoffen dat is gestart door Dynawash in samenwerking met het Sri Lanka Institute of Nano Technology (SLINTEC). Ze gebruiken het productieafval van ijstheeproductieprocessen om daar een ​​breed scala aan natuurlijke duurzame kleurstoffen van te creëren en te gebruiken in de textielindustrie. Door theeafval als natuurlijke kleurstof te gebruiken, is t-hues in staat om CO2 uit het afval te halen en als kleurstof op te slaan in het textiel.

Het kleurenpalet van t-hues is gebaseerd op 80% natuurlijke kleurstoffen, wat betekent dat het beschikbare kleurenpalet bestaat uit donkere en aardse tinten. Heldere en neonkleuren zijn niet mogelijk.

Theeafval

Het gebruik van theeafval als basis voor de kleurstoffen van t-hues is een samenwerking tussen Dynawash en het multinationale consumptiegoederen bedrijf Unilever. Dynawash was op zoek naar duurzame verfmogelijkheden en Unilever was op zoek naar een milieuvriendelijke manier om hun afval af te voeren.

Kleurstof extract

Op de kleurstof die uit thee wordt gehaald wordt 0-5% synthetische chemicaliën toegepast om de verschillende kleurtinten binnen een palet te maken.

Geverfde textiel stalen

t-hues heeft een breed aanbod van meer dan 15 kleuren, de kleurstof productie van t-hues heeft een CO2-reductie van 75% in katoen in vergelijking met standaard kleurstof productie. 

WE ARE SPINDYE

We aRe SpinDye® (Zweden) heeft een manier ontwikkeld om polyester te kunnen kleuren met een proces waarvoor minder water en minder chemicaliën nodig zijn.

In plaats van het traditionele verfproces, dat veel heet water en vloeibare chemicaliën vereist, voegt We aRe SpinDye® het kleurpigment al eerder in het productieproces toe, wanneer de polyester nog kleine plastic balletjes zijn. Zodra deze korrels zijn gekleurd, worden ze gesmolten en omgezet in vezels, die vervolgens tot garen worden gesponnen.

Deze aanpak vermindert de behoefte aan water en proces chemicaliën aanzienlijk in het kleurproces. Het resulteert ook in polyester stoffen die hun exacte kleur behouden, jaar na jaar, ongeacht slijtage, veel wassen of blootstellen aan de zon.

Gerecycleerde polyester korrels

Het kleurpigment wordt aan de polyester toegevoegd wanneer deze in korrelvorm is.

Polyester garen

De pellets worden gesmolten, gedraaid tot vezels en tot garen gesponnen.

Polyester materiaal

​​Het garen wordt vervolgens omgezet in polyester.